راه های ارتباطی
دریافت نوبت آنلاین +989909050084 magiclifeclinic +989909050084 +989909050084
آدرس کلینیک

تهران ، جردن بالاتر از چهارراه جهان كودك كوچه كيش پلاك ٤٧ واحد ٥

ساعات کاری کلینیک::

شنبه الی پنج شنبه از ساعت 10صبح الی 22 جمعه و روزهای تعطیل


بررسی اثر عصاره الکلی کنجد بر ترمیم زخمهای دیابتی موش صحرائی نر نژاد ویستار

میترا باقری1، سحر ملزمی 2، محبوبه هادی زاده1، محسن امینیان3 



 نویسنده مسئول: دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود، دانشکده علوم پزشکی.

 Saharmolzemi@yahoo.com:پست الکترونیك

1- کارشناسی ارشد فیزیولوژی جانوری، مرکز تحقیقات زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامي واحد دامغان، دامغان، ایران.

2- مربی، دانشکده پزشکی ،دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود، شاهرود، ایران.

3- دستیار داخلی پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارتش جمهوری اسلامی ایران، تهران، ایران.

تاریخ دریافت: 19/08/1394               تاریخ پذیرش: 28/11/1394

 

چکیده

 

زمینه و هدف
ديابت يك ناهنجاري متابوليكي است كه با هيپرگليسمي ناشي از نقص در ترشح انسولين و اختالل در عملكرد پانكراس نمايان ميشود. با
توجه به خواص دارويي کنجد، پژوهش حاضر با هدف بررسي اثرات آن بر تغييرات هيستومورفولوژي پوست در موشهاي صحرايي ديابتي
انجام شد.
مواد و روشها
در این مطالعه 48 سر موش نر نژاد ویستار به 4 گروه )كنترل، شم، تجربی یک، تجربی دو( تقسیم گردیدند. در گروههای مورد آزمایش زخمی
به مساحت 3 سانتیمتر مربع در سمت چپ ستون فقرات ایجاد شد. روند ترمیم زخم بصورت ماکروسکوپی بررسی شد.
یافته ها
زخم گروههای دیابتی شده با استرپتوزوسین در مقایسه با گروه سالم ترمیم دیرتری نشان داد و التیام زخم در گروههای تجربی تیمار شده
با عصاره الکلی کنجد نسبت به گروه كنترل از سرعت بیشتری برخوردار بود.
نتیجهگیری
نتایج حاکی از آن بود كه عصاره الکلی کنجد موجب تسریع ترمیم زخمهای پوستی نمونههای سالم و دیابتی میشود.
کلیدواژه ها
ترمیم زخم، عصاره، کنجد، موش، دیابت

 

مقدمه

دیابت قندي )وابسته به انسولین( از نظر بالیني یکي از مهم ترین عوامل خطر براي برخي اختلالات نظیر نفروپاتي، رتینوپاتي، نوروپاتي و بی ماريهاي قلبي عروقي محسوب  ميشود. کاهش ترشح انسولین از  سلولهاي بتاي پانکراس یا کاهش حساسیت  سلولهاي هدف به انسولین و یا هر دو منجر به افزایش گلوکز خون  ميگردد )1(. در این بیماري سیستمیك، تعداد زیادي از دستگاه هاي بدن از جمله پوست و  زخمهای دیابتی درگیر  ميشوند و عوارض زودرس و دیررس فراواني به همراه دارد که بر اساس پیش بیني هاي به عمل آمده، شیوع آن در جامعه انساني در آینده افزایش خواهد یافت) 3-2(. پاتوژنز ایسکمي، نوروپاتي و عفونت سه فاکتور پاتولوژیك مهم منجر به عوارض پاي دیابتي است که معمولاً همراه با یکدیگر رخ  ميدهند. پاتوژنز و نوروپاتي دیابت به خوبي شناخته شده نیست، اما تئوري هاي مختلف از جمله ایسکمي در اعصاب و تجمع سوربیتول در دیواره رگ مطرح است که مواد توکسیك تولید شده منجر به دمیلیناسیون[1] می شود. نوروپاتي حسي منجر به کاهش حس درد و حرارت شده و فرد متوجه ضایعات وارد به پا نمي شود) 4(. امروزه مشخص شده است که دیابت موجب افزایش رادیکال هاي آزاد در سطح سیتوپلاسم سلولي مي شود. همچنین، شدت آسیب هاي ناشي از رادیکال هاي آزاد به میزان و نوع آنها و طول دوره مجاورت بستگي دارد) 5(. مهم ترین رادیکال هاي آزاد شامل آنیون سوپراکسید، پراکسید هیدروژن و هیدروکسیل است که بطور معمول طي متابولیسم اکسیژن تولید  ميگردند. این ترکیبات به دلیل داشتن الکترون تك، بسیار واک نشپذیرند و تولید مقادیر بیش از حد آنها موجب آسیب به ماکرومولکول هایي نظیر DNA و پروتئی نها  ميشود) 6(.

مطالعات نشان داده اند که آنتي اکسیدان ها منجر به کاهش قطعه قطعه شدنDNA  در اثر استرس اکسیداتیو ناشي از دیابت  ميشوند )7(. کاروتنوئیدها، فلاونوئیدها و لیکوپن از آنتي اکسیدان هاي مهم رژیم غذایي ویتامین های E و C ،A هستند. مشخص شده است که مصرف  ویتامینهای E و C ،A بصورت خوراکي منجر به بهبود سطح پلاسمایي آنزیم هاي آنتي اکسیداني در بیماران دیابتي مي شود. گزارشات زیادي نشان مي دهند، گیاهان داراي ترکیبات  آنتياکسیدان فراوان، از جمله انواع مختلف ویتامی نها، کاروتنوئیدها و فنول ها )اسیدهاي فنولي، فلاونوئیدها و تانن ها( مي باشند) 8(. با توجه به خواص ضدالتهابی، ضدآپپتوزی و ضد رادیکال آزاد کنجد، نویسندگان پژوهش حاضر بر آن شدند که برای اولین بار به بررسی اثر عصاره الکلی کنجد بر روی ترمیم  زخمهای دیابتی موش صحرائی نر نژاد ویستار بپردازند) 9(.

کُ ِنجد یا کُنجید که سمسم و جلجلان هم نامیده می شود، گیاهی است از رده دولپه ای های پیوسته گلبرگ که سردسته تیره کنجدها است) 10(. عمدتاً مصرف خوراکی دارد و در صنایع داروسازی از آن به عنوان حلال در محلول های تزریقی عضلانی استفاده می شود و استعمال خارجی آن در مورد اندام های مختلف بدن می باشد .

روغن کنجد به عنوان پادزهر سموم نیز به کار گرفته می شود .همچنین در درمان لك سوختگی روی بدن استفاده دارد. مصرف مداوم کنجد می تواند بر تقویت حافظه تأثیر گذار باشد. تحقیقاتی که در حال اجرا است، نشان می دهد که وجود آنتی اکسیدان غنی شده و چربی های اشباع نشده در روغن کنجد می تواند به کنترل فشار خون کمك کند. این روغن به عنوان محبوب ترین روغن در آسیا و همچنین یکی از اصلی ترین محصول روغنی شناخته شده است) 11(.

اثر ضدالتهابی کنجد با اثر ضدالتهابی داروهای استروئیدی و غیراستروئیدی با فنیل بوتازون قابل مقایسه است. این دارو با مهار سنتز پروستاگلاندین های التهابی، اثر ضدالتهاب خود را آشکار  میسازد. در عصاره این گیاه ترکیباتي از قبیل فلاونوئید، ترپنوئید، ساپونین، آلکالوئید، تانن، پلیساکارید و منوساکاریدهایي نظیر آرابینوز، مانوز و مشتقات گولوکورونیك اسید نیز شناسایي شده است )12(. از عصاره ساقه گیاه چرخه ترکیبات فلاونوئیدي تخلیص شده است. با توجه به اینکه فلاونوئیدها به عنوان  آنتياکسیدان



[1] Demyelination

قادر به کاهش سطح رادیکال هاي آزاد سلولي هستند، مي توان از آنها در کاهش اثرات مخرب دیابت و افزایش فعالیت سلول هاي بتاي پانکراس استفاده نمود. لذا امید می رود خواص کنجد، راهی برای پیشبرد و التیام  زخمهای دیابتی بگشاید.

مواد و روش ها

در این مطالعه 48 سر موش صحرایی نر از نژاد ویستار، با محدوده وزنی 240-180 گرم، انتخاب و به 4 گروه 12 تایی تقسیم گردیدند. حیوانات در شرایط کنترل شده )به منظور تطابق با محیط آزمایشگاه( از نظر نور) 12 ساعت روشنایی و 12 ساعت تاریکی( و دمای محیط 22-20 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 60-40 درصد در اتاق حیوانات دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان نگهداری شدند و هیچگونه محدودیتی از نظر مصرف آب و غذا نداشتند . قفسهای نگهداری حیوانات  هفتهای 5 بار ضدعفونی شدند. شرایط نگهداری و انجام کلیه مراحل آزمایش طبق قوانین و اصول اخلاقی ثبت شده در دانشگاه تهران بود.

در پژوهش تجربي- آزمایشگاهي حاضر، گروه های کنترل) سالم و فاقد تیمار( همزمان با دیابتی شدن گروه ها بافر سیترات بصورت درون صفاقی دریافت کردند. گروه شم )دیابتی، فاقد تیمار( با تزریق درون صفاقی استرپتوزوتوسین[1] mg/kg 55 دیابتی شدند و سنجش قند خون برای القای دیابت ،72 ساعت بعد از تزریق STZ و با استفاده از خون سیاهرگ دمی، به کمك دستگاه کلوگوکارد صفر و یك انجام شد که  موشهای با قند خون بالاتر از mg/dl 250 دیابتی در نظر گرفته شدند. گروه تجربی یك دیابتی تیمار با اوسرین و گروه تجربی دو دیابتی و تیمار با پماد عصاره الکلی کنجد بودند.

استرپتوزوتوسین معمولاً در پژوهش هاي آزمایشگاهي جهت القاء دیابت تجربي استفاده  ميشود .این ترکیب منجر به افزایش کلسیم آزاد سیتوزول  سلولهاي بتاي پانکراس شده و احتمال  ميرود نقش دیابت زائي آن با میزان کلسیم داخل سیتوزول ارتباط داشته باشد )13( .رادیک الهای آزاد اکسیژن باعث فراگمانتاسیونDNA  شده و با وارد شدن آسیب به DNA و تجزیه آنزیم  پليآدنوزین  ديفسفات ریبوز[2] پلیمراز به دو جزء 89 و 24 کیلودالتون، سلول  نميتواند وارد مسیر ترمیم DNA شود و ناچاراً به سمت آپوپتوز هدایت می شود.

از طرف دیگر، افزایش میزان کلسیم سیتوزول مي تواند با تأثیر بر پتانسیل نفوذپذیري غشاء میتوک ندريها و خروج سیتوکروم C منجر به القاء آپوپتوز و تخریب  سلولهاي بتاي پانکراس در نتیجه کاهش شدید ترشح انسولین و در نهایت افزایش قند خون شود) 13(.نحوه تهیه پماد عصاره الکلی کنجد

به منظور تهیه پماد ،1000  میلیلیتر الکل مطلق با 300 گرم کنجد مخلوط و 72 ساعت در بن ماری نگه داشته شد. سپس با دستگاه  عصارهگیری )سوکسله( عصاره کنجد جدا گشته و به نسبت 1 به 3 با اوسرین مخلوط گردید.

نحوه تیمار

موش ها در گروه شاهد )دیابتی( تحت هیچ تیماری قرار نگرفتند.

 گروههای تجربی اول پس از ایجاد زخم دو بار در روز با پماد اوسرین )به عنوان  مرطوبکننده( به میزان gr 2-5/1 بصورت موضعی تیمار شدند و گروه تجربی دوم دو بار در روز با پماد عصاره الکلی کنجد + اوسرین به میزان gr 2-5/1 بصورت موضعی تیمار شدند )نسبت پماد عصاره به اوسرین یك به سه.(

نحوه ایجاد زخم

ابتدا با تزریق داخل صفاقی کتامین) K113( و زایلزین) X1251( موش ها را بیهوش کرده سپس موهای سمت چپ ستون فقرات را تراشیده و نواحی مورد نظر توسط محلول بتادین 10 درصد ضدعفونی شد. سپس با کمك  خطکش شابلون، زخمی به مساحت 3 سانتی متر مربع با استفاده از تیغ اسکالپل و تیغ جراحی ایجاد شد .



[1] Sterptozotosin (S0130): STZ

[2] Poly Adonosine D Phosphate  Ribose: PAPR

 

روش  اندازهگیری سطح زخم) معیارهای ماکروسکوپی(میزان بهبود با اندازه گیری سطح، درصد بهبود و مدت زمان لازم برای بسته شدن کامل زخم ارزیابی شد. سطح زخم در روزهای 0، 5/3، 7، 14و 21 بعد از عمل با واحد میلیمتر مربع و بوسیله کولیس  اندازهگیری گردید. سپس اعداد بدست آمده از سطح زخم، در فرمول درصد بهبودی به شرح زیر قرار داده شدند) .X: روز  اندازهگیری سطح زخم.(



مطالعه حاضر با توجه به قوانین کار با حیوانات آزمایشگاهی دانشگاه تهران انجام شده است و دارای  محدودیتهایی بشرح ذیل است:

1- بسیاری از موش ها بعد از مالیدن پماد بر زخم ها عصاره را  میخوردند و برای گرفتن نتایج مثبت مجدداً در بازده زمانی دیگری پماد زدن را تکرار می شد .2- جایگزین کردن موش های تلف شده به دلیل قند بالا با گروهی دیگر از  موشهای دیابتی که برای جبران تلفات مقرر گردیده بودند، منجر به از دست رفتن بخشی از زمان  میشد.

آنالیز آماری

در بررسی روند ترمیم در روزهای تعیین شده طول و عرض  زخمها  اندازهگیری گردید. مساحت و درصد بهبودی زخم  گروههای مختلف طی درمان بر اساس آزمون One way ANOVA و آزمون تکمیلی Tukey بوسیله  نرمافزار آماری SPSS با یکدیگر مقایسه شدند. نتایج آزمایش ها بصورت Mean±SD گزارش شد. مرز استنتاج آماری نتایج *)05/0P( و**)01/0P( و***)001/0P( در نظر گرفته شد. نهایتاً هیستوگرام های مربوطه با استفاده از نرم افزار Excel 2013 رسم گردید.

یافته ها

نتایج مطالعه حاضر نشان داد که مصرف دراز مدت عصاره الکلی کنجد در روند التیام زخم های پوستی ایجاد شده در گروه های تجربی، در میزان مساحت زخم و درصد سطح زخم کاهش  معنیداری نسبت به  گروههای کنترل دارد )نمودارهای شماره1 و 2(.

 

) )P0/001 (*** و )P0/01 (**و )P0/05 (*(

                                                                نمودار شماره1- مقایسه مساحت زخم در  گروههای مورد آزمایش

 

)*) 05/0P( و**) 01/0P( و ***) 001/0P( (نمودار شماره 2- مقایسه درصد سطح زخم در  گروههای مورد آزمایش

مصرف دراز مدت عصاره الکلی کنجد بصورت پماد برای التیا  زخمهای پوستی ایجاد شده در  گروههای تجربی، در میزان درصد بهبودی افزایش  معنیداری را نشان داد. )نمودار و جدول شماره3(.

نمودار شماره 3 مقایسه درصد بهبودی در            گروههای مورد آزمایش را نشان  میدهد که افزایش           معنیداری را در گروه تجربی 1 نسبت به گروه کنترل و همچنین گروه تجربی 2 نسبت به گروه شم دارد.

بحث

ترمیم زخم پوستي، فرایندي شامل همکاري سلول هاي مختلف از جمله فی بروبلاستها، مونوسی تها، ماکروفاژها،  سلولهاي اندوتلیال و  سلولهاي اپیدرمال )فاکتورهاي رشد و سیتوکین ها(  ميباشد. در بررسي ماکروسکوپی و ارزی ابيهاي آماري، مشاهده شد که در طول دوره مطالعه، مراحل مختلف مؤثر بر روند ترمیم که منجر به بسته شدن زخم مي شود، تحت تأثیر عصاره الکلی کنجد، در گروه هاي دیابتي تیمار شده مشابه با گروه کنترل سالم پیش مي رود در حالیکه در گروه دیابتي )شاهد(، همه وقایع مذکور نسبت به دو گروه دیگر با تأخیر زماني همراه است. این گیاه، به دلیل تنوع ترکیبات شناخته شده و ناشناخته خود، احتمالاً داراي تنوعي از تأثیر ترکیبات ضدالتهابی و ضد رادیکال آزاد است که با اثرات تجمعي خود در ترمیم زخم همکاري  ميکنند) 14(.

Kumar و همکاران نشان دادند که فلاونوئیدها و تري ترپنوئیدها، انقباض زخم و اپیلیزاسیون را افزایش مي دهند) 15(. با توجه به اینکه گیاه مورد استفاده در پژوهش حاضر نیز داراي این ترکیبات است، مشاهده  یافتههای حاکی از اپیتلی ومزایي، هم راستا با ی افتههاي مطالعات دیگر ناشي از حضور فلاونوئیدها یا  تريترپنوئیدها  میباشد .

Choudhary و همکاران التیام زخم را تحت تأثیر عصاره اتانولي

میوه گیاه هلیله بررسي نموده و نشان دادند که تانی نها، از    مهمترین ترکیبات این گیاه، اساساً مسئول جمع شدگي زخم، افزایش میزان اپي تلیزاسیون، تشکیل مجاري مویرگي و افزایش فیبروبلاست ها هستند) 14(. با توجه به اینکه گیاه کنجد نیز حاوي تانین است، احتمالاً وجود این ترکیب به علت خاصیت ضدمیکروبي، مسئول التیام زخم مي باشد. گر چه در عصاره کامل حاصل از یك گیاه ممکن است اثرات تجمعي ترکیبات مختلف در مقایسه با تأثیر منفرد هر ترکیب، نتایج متفاوتي به دنبال داشته باشد، به نظر  ميآید یافته هاي پژوهش حاضر شاید هم راستا با مکانیزم هاي مشروحه از تانین ها، فلاونوئیدها و تري ترپنوئیدها در تحقیقات دیگر باشد.

Latiff و همکاران نشان دادند که عصاره گیاه کدوي تلخ[1] باعث افزایش سرعت بهبود زخم در افراد دیابتي مي شود که احتمالاً به دلیل مواد فتوشیمیایي مثل پلي فنول ها، فلاونوئیدها و  تريترپنوئیدها  ميباشد که التیام زخم به واسطه کدوی تلخ با نتایج حاصل از پژوهش حاضر نیز همخوانی دارد) 3(.

 یافتههای مطالعه Tam و همکاران نشان داد در نمونه کنترل دیابتي، روند بهبودي با تأخیر انجام شد و پاسخ التهابي،  طولانيتر بود که با نتایج مطالعه حاضر مغایرت دارد) 15( ) جدول 3(.

Dweck و همکاران گیاهاني با خصوصیات ضدالتهابي را حاوی سطح بالایي از فلاونوئیدها معرفی نمودند که کنجد نیز از جمله این گیاهان است) 16(.

Ruiz و همکاران نشان دادند ،Quercetin به عنوان یك نوع فلاونوئید باعث مهار بیان سیتوکی نهاي التهابي  ميشود و در نتیجه از شدت التهاب می کاهد. لذا به نظر مي رسد در راستای یافته های مطالعه مذکور، در پژوهش حاضر نیز وجود فلاونوئیدها در گیاه کنجد، احتمالاً با اثرات ضدالتهابي که از طریق مهار میانجي هاي مربوطه است، با کاهش دوره التهاب، تسریع التیام  زخمهاي دیابتي در گروه تیمار را باعث  میشود) 17(.

فروتن و تیم  تحقیقاتیاش به بررسی اثر پالماتین در التیام  زخمهای پوستی در  موشهای دیابتی شده با استرپتوزوتوسین پرداخته است که نتایج مطالعه حاضر با یافته های پژوهش وی که بیان داشته اند پالماتین نیز با خاصیت ضد رادیکال آزاد سبب ترمیم زخم و تسریع سرعت بهبود زخم می گردد و به احتمال عصاره الکلی کنجد هم بدین ترتیب سبب التیام زخم شده است  همراستاست) 18(.

بخش مهمي از ترمیم زخم، مدیون رگزایي مجدد است که برای تغذیه زخم و تأمین اکسیژن ضروري است. تشکیل عروق خوني در گروه تیمار و کنترل سالم تا روز هشتم، روند افزایشي داشته و بعد از آن به تدریج سیر نزولي پیدا نمود. در مطالعه حاضر نیز  زخمهاي گروه کنترل دیابتي، کمترین میزان رگزایي را داشته که این اختلال بعد از درمان با عصاره الکلی کنجد احتمالاً بهبود یافته است و با توجه به نتایج، اختلالی در بحث آماری ایجاد نمی کند. با توجه به اینکه تشکیل عروق جدید از موی رگهایي که قبلاً وجود دارند، باعث افزایش تغذیه بافت و نفوذ ترکیبات ضروري براي فرایند ترمیم به محل زخم مي شوند و روند ترمیم زخم را تسریع مي بخشند، در پژوهش حاضر نیز اثر مثبت گیاه بر رگزایي، احتمالاً از جمله دلایل التیام بخشي در  گروههاي دیابتي بوده است.



[1] Momordica Charantia

 

نتیجه گیري

با توجه به خواص ذکر شده و نتایج بدست آمده از مطالعه، گیاه کنجد  ميتواند طول مدت بهبود زخم در  موشهای دیابتي را بطور قابل توجهي کاهش دهد و به نظر  ميرسد، حداقل قسمتي از اثرات التیام بخشي گیاه فوق، احتمالاً به دلیل اثرات  آنتيالتهابي و تکثیر سلولي است که در فرایندهاي متعدد ترمیم، نقش تسریعي داشته است. بنابراین استفاده از گیاه کنجد در درمان زخم، احتمالاً باعث بهبود پیامد، صرف هزینه کمتر و کاهش استفاده از آنتي بیوتی كها و مقاومت به آنها، در افراد دیابتي  ميشود.

تشکر و قدردانی

بدینوسیله از زحمات کلیه اعضای گروه که بنده را در انجام این پروژه یاری  رساندهاند تشکر و قدردانی  مینمایم

 

 

 

5.                   Kumar B, Vijayakumar M, Govindarajan R, Pushpangadan P. Ethnopharmacological approaches to wound healing--exploring medicinal plants of India. J Ethnopharmacol.

.31-301:)2(411;7002

6.                   Saad B, Azaizeh H, Said O. Tradition and perspectives of Arab herbal medicine. A review. Evid Based Complement Alternat Med. 2005;2(4):475-9.

7.                   Kramer S.N. First pharmacopeia in man’s recorded history. Am J Pharm Sci Support Public Health. 1954;126(3):76.48

8.                   Al-Qura’n S. Taxonomical and pharmacological survey of therapeutic plants in Jordan. J Nat Prod. 2008;1:10-26.

■ References

1.                   Tehranipour M, Behnam Rassouli M, Rahimi A. Maternal diabetes proliferate the choroid plexus and enlarge the lateral ventricle in brain of new born rats. Endocrine Abstracts, 2008;15:147.

2.                   Ekmektzoglou KA, Zografos GC. A concomitant review of the effects of diabetes mellitus and hypothyroidism in wound healing. World J Gastroenterol. 2006;12(17):2721-9.

3.                   Latiff AA, Teoh SL, Das S. Wound healing in diabetes mellitus: traditional treatment modalities. Clin Ter.

.46-953:)4(161;0102

4.                   Suba V, Murugesan T, Rao RB, Ghosh L, Pal M, Mandal SC, et al. Anti-diabetic potential of Barleria lupulina extract in rats. Fitoterapia. 2004;75(1):1-4.

9.  Jarald E, Balakrishnan Joshi S, Chandra Jain D. Diabetes

VS Herbal Medicines. Iran J Pharmacol Ther. 2008;7(1):97106.

10.                Fraz MKh. Ethno-Veterinary medicinal usage of flora of greater cholista desert (Pakistan). Pak Vet J. 2009;29(2):7580.

11.                Nakhaee Moghadam M, Mahdavi Shahri N, Mohamadi S, Shahraki Nasab Z. Evaluation of effect of mixture of ghee and Prosopis farcta powder on skin wound healing process. Res Pharm Sci. 2012;7(5).

12.                Asadollahi K, Abassi N, Afshar N, Alipour M, Asadollahi P. Investigation of the effect of Prosopis farcta plant extract on rats aorta. J Med Plants Res. 2009;4(2):142-7.

13.                Kokane DD, More RY, Kale MB, Nehete MN, Mehendale PC, Gadgoli CH. Evaluation of wound healing activity of root of Mimosa pudica. J Ethnopharmacol.

2009;124(2):311-5 .

14.                Choudhary GP. Wound healing activity of etanol extract of Terminalia bellirica Roxb. Fruits. Nat Prod Radiance.

.12-91:)1(7;8002

15.                Tam JC, Lau KM, Liu CL, To MH, Kwok HF, Lai KK, et al. The in vivo and in vitro diabetic wound healing effects of a 2-herb formula and its mechanisms of action. J Ethnopharmacol. 2011;134(3):831-8.

16.                Dweck AC. Herbal medicine for the skin. Their chemistry and effects on skin and mucous membranes. Personal Care Magazine, 2002;3(1):19-21.

17.                Ruiz PA, Braune A, Holzlwimmer G, Quintanilla-Fend L, Haller D. Quercetin inhibits TNF-induced NF-kappaB transcription factor recruitment to proinflammatory gene promoters in murine intestinal epithelial cells. J Nutr.

.51-8021:)5(731;7002

18.                Foruotan B, Molzemi S, Harati por H, Molzemi Sh, Bolbol haghighi N, Alam al-Hoda FS. Evaluation of palmatine effects on cutaneous wound healing in normal and diabetic rats. Iranian journal of diabetic and metabolism, .9-393:5)31(;4102

Sesame & Diabetic Wound Healing

Original Article

Study of Alcohol Extract of Sesame on Wound Healing of Diabetic Male Wistar Rats

Mitra Bagheri1, Sahar Molzemi*2, Mahbobeh Hadizadeh1, Mohsen Aminian3

1-  MSc of Animal Physiology, Research Center of Biology, Faculty of Science, Islamic Azad University Damghan Branch, Damghan, Iran.

2-  Lecturer, School of Medicine, Islamic Azad University Shahrood Branch, Shahrood, Iran.

3-  Resident of Internal Medicine, Faculty of Medicine, Medical University for the Islamic Republic of Iran’s Army, Tehran, Iran.

Received Date: 10/11/2015               Accepted Date: 17/02/2016

Abstract
Aims and Introduction
 and secretion insulin in defects from resulting hyperglycemia by characterized is which ,disorder metabolic a is Diabetes
 the investigate to conducted was study this ,amaranth of properties medicinal the to Regarding .function pancreatic impaired
.rats diabetic in changes histomorphological skin on amaranth of effects
Methods and Materials
 and ,group experimental first ,group sham ,group control (groups four into divided were rats Wistar male 48 ,study this In
2cm3 of area injured an ,rats these In .)group experimental second
 evaluated was healing Wound .spine left the on created was
.macroscopically
Results
 healing wound normal to compared recovery late showed ,streptozocin using diabetes became that group in healing Wound
 compared accelerated was sesame of extract alcohol with treated groups experimental in healing wound and groups normal in
.group control to
Conclusion
 diabetic and normal in healing wound skin accelerated causes sesame of extract alcohol that showed study this of Results
.samples
Keywords
diabetes ,rats ,sesame ,extract ,healing wound
*
.Sciences Medical of School ,Branch Shahrood ,University Azad Islamic :Author Corresponding
com.yahoo@Saharmolzemi :Email

 

 

 

 

 

مقالات مرتبط

اثر عصاره هیدروالکلی کاکوتی کوهی بر آسیب هاي بیضه اي ناشی از ديابت شیرين در موش هاي صحرايی نر ادامه مطلب
بررسی اثر میکروسکوپی عصاره آبی کورکومین بر ترمیم زخم هاي دیابتی موش صحرائی نر نژاد ویستار ادامه مطلب
بررسی اثر عصاره الکلی کنجد بر ترمیم زخمهای دیابتی موش صحرائی نر نژاد ویستار ادامه مطلب
بررسی اثرات ترمیمی عصاره پیه انار)Pumice Granum( بر زخم پوستی موش های آزمایشگاهی بزرگ دیابتی ناشی از تزریق استرپتوزوتوسین ادامه مطلب